KAWATEC snijmachines zijn leverbaar met een snijbereik van 1,0×2,0m en 1,5×3,0m.  De snijmachine is uitgerust met één gereedschapwagen voor plasmasnijden en/of autogeensnijden.
 
In de Kawatec plasma-uitvoering wordt gebruik gemaakt van de luchtplasma’s van Hypertherm of Themal-dynamics.   De maximale plaatdikte wat te snijden is met deze plasmasystemen bedraagt ca. 10-30 mm afhankelijk van de gekozen uitvoering.
Een botsbeveiligingsinrichting is standaard en de plasmatoorts wordt uitgevoerd met een automatische hoogteregeling via de vlamboogspanning. 
 
Mechanisch is de  snijmachine uitgevoerd met lineairgeleidingen, langs en dwars, en “hoge precisie” stappen-motoren (dubbelzijdig aangedreven).  Dit geeft een positioneringsnelheid van maximaal 8.000 mm/min en een grote dynamiek wat essentieel is bij het snijden van gaten en scherpe hoeken met het plasmaproces.
 
De vrijstaande CNC besturing is PLC gebaseerd, met een groot geheugen, Nederlandse schermtekst en een aparte hoogteregelings-unit. Dataoverdracht kan via USB-stick.
Een watertafel is geïntegreerd in de snijmachine. Door het gebruik van een watertafel zal de stofbelasting sterk gereduceerd worden en is een externe afzuiging waarschijnlijk niet nodig dan wel beperkt in volume.
 
Alle Kawatec machines worden geleverd met een uitgebreid CAD/CAM softwarepakket om op eenvoudige wijze de tekeningen om te zetten naar een snijprogramma.